Tiesitkö, että voit harrastaa vesihiihtoa myös ilman suksia? Tällaista vesihiihtoa kutsutaan nimellä barefoot (paljasjalkahiihto).  Barefoot-vesihiihto on alunperin lähtöisin Floridasta, jossa sitä harjoitettiin jo 40-luvulla. Siinä nimensä mukaisesti käytetään vain omia paljaita jalkoja. Ihmettelet varmasti, kuinka veden päällä voi pysyä ilman suksia. Tämä todellakin on mahdollista. Lue artikkelimme, niin olet viisaampi ja ehkä tämän haluat lähteä kokeilemaan tätä huippuhauskaa vesiurheilulajia!

Ero tavanomaiseen vesihiihtoon

Barefoot-vesihiihto eli barefooting eroaa tavanomaisesta vesihiihdosta siten, ettei siinä käytetä ollenkaan suksia. Ero näkyy myös nopeudessa, sillä liian alhaisessa vauhdissa hiihtäjä ei pysy veden pinnalla. Nopeus voi olla jotain 50 ja 70 km/h väliltä. Tarvittava nopeus riippuu hiihtäjän omasta painosta. Tämän nopeuden pystyy laskemaan helposti kaavalla (P / 10) + 20 (P = hiihtäjän paino paunoina. Saatu tulos on muotoa mailia tunnissa). Kyse on siis nopeudesta. Ja lienee jo selvää, että kyseessä on todellakin vauhdikas laji, jossa adrenaliini virtaa. Jo ajatus veneen perässä hiihtämisestä paljain jaloin saa jännittämään. Saatat myös ajatella lajin olevan liian vaarallinen. Monet alan ammattilaiset kertovat saaneensa mustelmia tai pieniä ruhjeita, joten tästä voi päätellä jonkin verran lajin vaarallisuudesta. Rohkeasti vain harjoittelemaan. Voit aloittaa vaikkapa käymällä vesihiihdon opettajan pakeilla, niin saat hyvän alun tähän liikunnalliseen harrastukseen. Vesihiihtoa pääsee kokeilemaan esimerkiksi Harjavallan vesihiihtäjät ry:n vesihiihtorannalla. Kun hiihto on hallussa vesisuksilla, voit lähteä kokeilemaan lajia ilman suksia. Paljain jaloin tunnet veden paineen jalkojesi alla ja koet varmasti uskomattoman elämyksen ja veikkaamme, että haluat kokeilla

Yleisyys

Barefoot-vesihiihto on Suomessa vielä pienimuotoista. On tavallisempaa käyttää vesisuksia. Lajin tunnettavuus kuitenkin kasvaa koko ajan ja ihmiset tulevat lajista jatkuvasti tietoisemmiksi. Lajia harrastetaan enemmän Australiassa ja Yhdysvalloissa. Ulkomailla järjestetään jopa kilpailuja. Joskus voidaan järjestää myös näytöksiä, joissa hiihtäjiä vetävätkin veneen sijaan helikopterit tai jopa lentokoneet.

Välineet

Vaikka barefootingiin ei tarvitakaan vesisuksia, tarvitset silti muita välineitä. Yksi tarpeellinen varuste on märkäpuku. Ilman märkäpukua ei kannata lähteä kylmille vesille. Suomen vedet tuppaavat olemaan kylmiä, joten kotimaamme viileissä oloissa märkäpuku on erittäin suositeltava. Se vaimentaa myös veden antamia iskuja, joten se parantaa samalla myös turvallisuutta. Kylmään veteen kaatuminen ilman märkäpukua ei ole kovinkaan houkutteleva ajatus. Saati märkien vaatteiden riisuminen vesihiihdon päätteeksi. Pelastusliivit kannattaa myös olla. Näin ei haittaa, mikäli väsyt etkä jaksakaan enää kannatella itseäsi veden pinnalla. Monet hiihtäjät käyttävät myös topattuja shortseja. Internetistä löytyy paljon erilaisia välineitä, joita kokeilla. Lajissa tarvitset myös köyden ja kahvan, jotta harrastaminen olisi ylipäätään mahdollista. Nämä ovat samanlaiset kuin tavallisessa vesihiihdossa. Joihinkin temppuihin kahvaa voidaan muunnella. Köydeksi suositellaan Poly-e:tä, Spectra-köysiä tai nylonia. Yksi vaihtoehto on asentaa veneen sivulle puomi. Puomia käytettäessä hiihtäjä seisoo veneen vieressä, pitäen kiinni puomista. Olennaisin väline on tietenkin moottorivene. Veneen täytyy pystyä kulkemaan 50-70 km/h. Muuten barefoot-vesihiihto ei tule onnistumaan. Olisi hyvä, jos vene loisi pieniä aaltoja hiihtäjää varten. Aiemmin mainittu näytöksissä käytettävä lentokone ei luo aaltoja, joten se on venettä huonompi vaihtoehto. Lisätietoa välineistä voit käydä lukemassa täältä. Sivultolta löytyy välineet niin vesihiihtoon kuin muihinkin vesiurheilulajeihin. Tuotteille on annettu hyvät kuvaukset, joita lukemalla saat heti kuvan, millaiseen käyttöön tuote soveltuu ja mistä materiaalista se on valmistettu. Välineitä myy moni muukin yritys, kuten esimerkiksi Biltema. Sieltä saa varusteet myös moneen muuhun vesiurheilulajiin.

Välineet