Miltä tuntuisi harrastaa liikuntaa veden äärellä? Vesiurheilulajeja löytyy maailmasta niin runsaasti, että jokaiselle löytyy varmasti oma lajinsa. Mikäli alueeltasi ei löydy valtavien aaltojen merenrantaa, joudut ehkä jättää surffauksen laskuista, mutta onneksi olemassa on paljon muitakin lajeja, joiden harrastaminen onnistuu lähes missä vain.

Millainen laji mielessäsi on? Olisiko toiveena harrastus täynnä vauhtia ja jännitystä vai haluatko mieluummin ottaa rauhallisemmin? Lajeja on nimittäin olemassa laidasta laitaan, jokainen maku huomioonottaen. Ja mikäs sen mukavampaa kuin viettää päivä veden äärellä, missä mihinkään ei ole kiire. Jos mietit edelleen omaa lajiasi, katsotaanpa lähemmin muutamaa vesiurheilulajia.

Surffaus

Surffaus eli lainelautailu on varmasti tunnetuin vesiurheilulaji. Erilaiset tv-sarjat ovat ehdottomasti tuoneet lisää tunnettavuutta. Lajia harrastetaan erittäin paljon sellaisissa aurinkomaissa, joissa luontoäiti tarjoaa huikeat aallot surffareiden iloksi. Turisteille on saatavilla erittäin paljon surffimahdollisuuksia ympäri maailman. Toki surffaus onnistuu myös kylmissä vesissä, kunhan aaltoja riittää. Surffaukseen tarvitaan siis aallot. Laji ei siis luonnollisesti onnistu Suomen sisäjärvissä, vaan on siirryttävä sellaiseen paikkaan, jossa on riittävästi säännöllisiä aaltoja. Nykypäivänä surffaaminen onnistuu myös sisätiloissa, sillä esimerkiksi Pyhtäällä on mahdollista käydä kokeilemassa sisäsurffausta. Käy katsomassa paikan verkkosivut tästä. Surffaus tapahtuu niin, että aaltoa odotellaan surffilaudan päällä maaten. Kun aalto lähestyy, aletaan meloa käsillä kohti rantaa ja juuri oikealla hetkellä noustaan seisomaan laudan päälle. Laji vaatii tasapainoa ja hyvää kuntoa, mutta toisaalta ne kehittyvät harjoitellessa. Tämä on erittäin mukava tapa viettää kaunista kesäpäivää ja saada samalla liikuntaa. Puhumattakaan hauskanpidosta, jota laji varmasti tarjoaa kaikille sitä kokeileville. Surffivarusteita voi käydä kurkkaamassa esimerkiksi osoitteessa varuste.net.

Leijalautailu

Leijalautailu poikkeaa surffauksesta siinä mielessä, että siinä harrastaja liikkuu laudan päällä suuren vetoleijan avulla. Leijalautailussa liikutaan siis tuulen avulla. Ohjaus tapahtuu ohjauspuomin avulla. Lajiin kuuluu myös erilaiset temput ja hypyt. Temput voivat olla samankaltaisia kuin esimerkiksi lumilautaillessa. Oikeastaan vain taivas on rajana. Mitä tulee lajin turvallisuuteen, olisi leijalautaillessa hyvä opetella asiaankuuluvat väistämissäännöt. Näin vältetään turhat vaaratilanteet ja esimerkiksi narujen sotkeutumiset. Lisätietoa lajista saat Suomen Purjelautaliiton Kite-jaoksesta.  Suomessa leijalautailua on mahdollista opetella opettajien kanssa. Kursseja järjestää esimerkiksi Laguuni, joka toimii Espoossa. Olit sitten aloittelija tai jo kokenut, saat opetusta IKO-sertifioiduilta opettajilta. Laguunin henkilökunta neuvoo sinua mielellään missä tahansa lajiin liittyvässä asiassa. Ota siis rohkeasti yhteyttä, mikäli laji kiinnostaa!

SUP-lautailu

 

Suppailu on tämän päivän trendilaji. Tämä laji poikkeaa edellisistä siinä määrin, että tässä rauhallisessa vesiurheilulajissa suppailija seisoo ison laudan päällä ja liikkuu melomalla. Laji on raivannut tiensä Euroopan kaupunkeihin ja saatatkin törmätä suppailuun jopa keskellä kaupunkia, mikäli kaupungista löytyy joki. Harrastus on niin leppoisa, että monet harrastajat ottavat mukaan jopa koiransa. Sup-lautoja on saatavilla kahdenlaisia, ilmatäytteisiä ja kovia. Ilmatäytteisen laudan ylivoimaisena etuna on ehdottomasti se, että se kulkee mukana minne vain ja se ei vie säilytyksessä paljoa tilaa. Ilmatäytteisissä laudoissa erona on esimerkiksi paine ja sen luoma jäykkyys. Mitä suorempana lauta pysyy lautailijan alla, sitä paremmin se liukuu veden päällä. Kova lauta taas vie tilaa, mutta se on ehdoton silloin, kun vaaditaan kestävyyttä ja laatua. Kova lauta voi olla valmistettu puusta tai kestävästä polykarbonaatista. Saatavilla on paljon erilaisia ja kannattaakin tutustua tuotearvioihin ennen ostoa. Lautoja voi käydä katsomassa esimerkiksi täältä. Sivustolta löydät runsaasti tietoa erilaisista laudoista ja niiden ominaisuuksista.

SUP-lautailu