Lainelautailu on surffaamista lainelaudan avulla vetten päällä etenkin aallokon lähestyessä. Surffaajan täytyy odottaa tarpeeksi isoa aallokkoa, jolloin myös riittävän säännöllisiä, siten hän lähestyy aaltoa laudalla maaten ja alkaa käsillä meloten kohti rantaa, milloin aallon harjaa kohdatessa hän voi nousta seisomaan lainelaudalle ja laineilla aallon mukana.

Lainelautailun Lyhyt Historia

Urheilun kansainvälistyessä, myös lainelautailua harrastetaan muualla kuin sen synnyinmaassa, Havaijilla, josta uutena urheilumuotona se on levinnyt 1900-luvun levinnyt Kaliforniaan ja Australiaan. Kuuluisa Kapteeni James Cook vuosina 1777 ja 1778 kertoi näkevänsä Tahitilla ja Oahulla merellä surffaajia. Kuitenkin, jostakin syystä saarille rantautuneet lähetyssaarnaajat kielsivät urheilun kokonaan monilta saarilta vuonna 1821. Melkein sataa vuotta kiellon jälkeen surffaus astui uudestaan esille vuonna 1920, kun lajin taitajista Duke Paoa Kahanamoku teki lainelautailusta taas hyväksytyn, hän oli myös uinnin olympiavoittaja vuonna 1912 ja vuonna 1920. Duke teki monia matkoja ympäri maailmaa näytellen ja esittäen omia näytöksiä uinnista ja lainelautailusta. Hänen ansiosta lainelautailu levisi Australiaan. Eurooppaan lainelautailu levisi vähitellen ensin Ranskan Biarritsiin, Espanjaan ja myöhemmin eri puolille Englantia, johon rakennutti suuria lainelautailukeskuksia. Atlantin rantoihin ei tarvinnut enää matkustaa vaan Euroopassa oppiakseen voi mennä lainelautailu kouluihin ja vakiintuneita kohteita lainelautailuun löytyy läheltä. Lainelautailusta on tullut yhdistetty kulttuuri, jossa elämäntapana rentous, väljät vaatteet ja skeittaus. Lainelautailijoita on useimmiten paikoissa, joissa sää on ihanteellinen. Tarkoittaa, että surffaamiseen sopivat tuuliset rannat, jotka eivät vaarallisia kuitenkaan. Liian korkeita aaltoja ei uskaltaisi mennä, sillä meri temppaa mukanaan lautailijan kauemmaksi rantaa kohti valta merta. Lainelautailu alkoi Suomessa vasta vuonna 1997, jolloin lainelautailua jo kokeiltiin 80-luvulla muualla maailman kohteissa. Suomen rannoille lainelautailua toivat Porin Yyteriin tamperelaiset lautailijat. Alkujaan he ovat siis kuulleet norjalaisista lautailijoista, jotka lautailivat Oslon lähivesillä, jotka syntyivät aallot kovin lyhyellä matkalla ja sen tähden ajattelivat voivansa kokeilla Suomen vesillä. Pian vuonna 2002, Yyteristä tuli Suomen lautailijoiden kehto, mihin kävivät säännöllisesti lainelautailijoita. Lautailu levisi näin myöhemmin myös Porkkalan niemeen ja Hangon Tulliniemeen lautailun paikkojen löytämisen tuloksena.

Ensimmäistä Kertaa Olympialaisissa

Lainelautailussa tarvitaan riittävän hyvää fyysistä kuntoa, tasapainoa sekä tarkkaavaisuutta ajoitukseen. Lainelautailu onkin maailmalla tunnettu urheilulaji ja maailmanlaajuisia kilpailuja on pidetty vuosittain. Lainelautailusta tuli kilpaurheilu vuonna 1964 perustetun ISF-liiton ansoista.   ISA on nykyään lainelautailun kattojärjestö. Ansiokkaiden kampanjoiden tuloksena KOK hyväksyi lainelautailun vuoden 2020 olympiaohjelmaan, jota pidetään kesäkisoissa Tokioon.

Miten Aloittaa?

Aloittelijana lainelautailu on vaikea laji, sillä kurssille opetetaan kunnolla lainelautailun perusteet. Laji on todella haastava fyysisesti, sillä nouseminen laudalle ja seisominen on jo riittävän haasteellista aluksi.  Aloittava lainelautailija riittää haasteeksi laudalle seisominen vetten päällä, leppoisan aallon hallinnointi ja nopeutta ainakin 10 metriä per sekunti. Jo kokenut lautailija pystyy aloittelijaa leveämpiä aaltoja kokeilla ja kulkea 20 metriä per sekunti sekä hän pystyy myös tekemään monenlaisia temppuja ollessaan laudallaan aallossa. Varusteet lainelautailuun ovat simppelit, pelkästään lainelauta riittää. Tosin, lainelautoja on erilaisia, sillä mallit vaihtelevat kuten perinteisten mallien poikkeavat longboardit sekä bodyboardit, joissa lainelautaillaan mahalla maaten ja SUP eli Stand Up Board lautoja. Lainelautailua helpompi laji onkin pidetty SUP-lautailua, jossa laudalla seistään tyynen veden päällä ja lautailija meloo melalla itseään eteenpäin. Märkäpukua käytetään lämpimissä maissa, sillä merivesi on kylmään. Märkäpukua tulee käyttää, kun se tarjoaa suojaa kylmässä vedessä kohmettumiselta, jos oleilee useita tunteja merivedessä. Suomessa on mahdollista harrastaa lainelautailua esimerkiksi Porissa, ja siellä surffaavat lainelautailijat nimesivät itseään ”härmäsurffareiksi”.

Miten Aloittaa?