Vedenalainen todellisuus on kerrassaan vaikuttava. Äiti Luonto on todella ylittänyt itsensä ja luonut maagisen paratiisin täynnä kauniita olentoja, värejä ja korallipuutarhia. Kukapa ei olisi joskus unelmoinut kurkistuksesta pinnan alle? Laitesukellus on kiehtova harrastus, joka mahdollistaa syvyyksien salaisuuksien tutkailun veden pinnan tuolla puolen. Mutta mistä oikeastaan on kyse? Yksinkertaisimmillaan laitesukellus on sukellusta, joka suoritetaan hengityslaitetta apuna käyttäen. Laitesukeltaja voi hengityslaitteen turvin pysytellä pinnan alla pitkiäkin aikoja, mikä luo oivalliset olosuhteet aitoon syvyyksien tutkailuun. Ja parhaimmillaanhan laitesukellus on juurikin sitä: kiehtova maailma täynnä rauhaa ja painottomuuden tunnetta. Sukellustapoja on yhtä monta kuin sukeltajiakin. Siinä missä toinen on kiinnostunut tekniikkasukelluksesta, voi toinen ihastua urheilusukelluksen maailmaan, jossa teemana voi olla vaikkapa suunnistus tai vanhoilla hylyillä käynti. Muita sukellusmuotoja ovat esimerkiksi raskassukellus ja saturaatiosukellus. Suomessa tunnetuin sukellusmuoto on tietenkin hylkysukellus. Tarjoaahan suomalaiset vesistöt mitä mainioimmat olosuhteet tähän! Sukeltaa voi myös kamera matkassa ja valo- ja videokuvaaminen on yksi suosituimmista tavoista harrastaa sukellusta. Vesiin ei kuitenkaan kannata suunnata kamera kourassa ensimmäisillä sukelluskerroilla. Sukelluskuvausta harrastaessa on aina hyvä ensin oppia sukeltamaan kunnolla. Mitä paremmin sukellustaidot ovat hallussa, sitä enemmän voit keskittyä kuvaamiseen ja tallentaa rauhallisin mielin meren aarreaittoja. Vinkki! Kameran käyttöä voi ja kannattaa harjoitella ensin altaassa ennen aitoihin vesiin pulahtamista.

Millaisia varusteita tarvitsen? 

 

Sukelluksessa alkuun pääsee perusvälineillä, joihin kuuluvat maski, snorkkeli ja räpylät. Mikäli mielii viettää veden alla pidempiä aikoja ja halu tutustua laitesukelluksen maailmaan on suuri, perusvälineiden lisäksi tarvitaan sukelluspuku. Välineiden hintahaarukka on suuri. Aloittelija pääsee alkuun jo 100€ perusvälineillä. Laitesukelluksessa tarvittava märkäpuku liikkuu edullisimmillaan 200-300€ paikkeilla. Sukellusvälineisiin voi tutustua esimerkiksi osoitteessa https://www.sukellustukku.fi/.  Ei sovi kuitenkaan unohtaa, että monet sukellusseurat lainaavat varusteita harrastelijoille. Sukellusseurat ovatkin mainio tapa tutustua harrastukseen ennen omien välineiden hankintaa.

 

Missä voi sukeltaa? 


Tiesitkö, että sukeltaminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin? Perussääntönä on: sukeltaa voi siellä, missä uidakin. Suomessa sukelluspaikkoja riittää aina kirkasvetisistä järvistä, meriin ja lähiseutujen kirkasvetisiin avolouhoksiin, joista kaikki soveltuvat mainiosti sukellustaitojen kartuttamiseen. Muutama poikkeus on kuitenkin hyvä ottaa huomioon sukelluspaikkaa valitessa. Suoja-alueilla ja sota-alusten hylyillä sukeltamiseen tarvitaan lupa. Hylkeiden suojelualueilla liikkuminen on kielletty puolen merimailin säteellä suojelualuekarttaan merkitystä luodosta. Myös Ahvenanmaalla sukeltu vaatii oman lupansa, jonka käsittelee Ahvenanmaan maakunnan hallitus. Ja sitten vain räpylät olalle, snorkkeli matkaan ja sukeltamaan!

 

Suomen vedet hylkyjen aarreaittana

Mielikuvat laitesukelluksesta eivät aina ensimmäiseksi tuo mieleen suomalaisia vesiä. Vaikka trooppiset vedet eliöistöineen ja kasvistoineen ovat mainioita sukelluskohteita, aarteita voi löytyä myös lähempää. Suomen vesistöt ovat siitä ainutlaatuisia, että ne kätkevät sisälleen mielettömän määrän hylkyjä. Hylkyjä on satoja ja niihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa hylyt.net. Hylkyjen lisäksi suomalaisissa vesissä riittää myös kaloja ja muita meren eläviä. Jos olet onnekas, voit törmätä sukellusreissuillasi jopa hylkeeseen. Mielenkiintoista, eikö?

 

Turvallisuus edellä

Sukeltaminen on oikein toteutettuna ja turvallisuusohjeita noudattaen turvallinen harrastus. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että myös sukelluksessa on omat riskinsä. Jokainen sukeltaja noudattaa turvallisuusohjeita, joilla taataan miellyttävä ja turvallinen sukelluskokemus. Sukeltajan on aina oltava sukelluskelpoinen lähtiessään sukeltamaan. Kelpoisuus täyttyy, kun sukeltaja on niin psyykkisesti kuin fyysisestikin riittävän hyvässä kunnossa. Sukelluskunto voi vaihdella päivästä toiseen niin ammattilaisilla kuin harrastelijoillakin. Sukeltamaan ei koskaan tule lähteä stressin, univelan, väsymyksen, kylmyyden/ kylmettymisen, puutteellisen nesteytyksen, päihteiden käytön tai krapulan, huonon fyysisen kunnon ja riittämättömän palautumisajan alaisena. Myöskään flunssainen, kuumeinen tai allerginen henkilö ei ole kunnoltaan siinä tilassa, jotta sukeltaminen voitaisiin toteuttaa turvallisesti.  Edellä mainitut tekijät alentavat aina sukelluskelpoisuutta ja heikentävät sukelluskuntoa. Sukelluskunto voi muuttua myös itse sukelluksen aikana. Tällöin sukeltajan on noustava takaisin pintaan ja keskeytettävä sukellus, jos ongelmia ei saada korjattua sukelluksen aikana. Tutustu laitesukelluksen turvaohjeisiin täällä.

Turvallisuus edellä