Sukellus on terminä monelle tuttu, mutta tietääkö monikaan, mitä kaikkea tuo jännittävä harrastus pitää sisällään? Sukeltaminen on paljon muutakin kuin vain kalojen ihailua kauniina kesäpäivänä. Monille tulee varmasti myös yllätyksenä, kuinka monessa paikassa sitä voikaan harrastaa. Sinun ei tarvitse asua merenrannan lähellä päästäksesi harrastukseen mukaan, sillä sukellusta järjestetään avovesien lisäksi myös esimerkiksi uimahalleissa.

Sukellus on laji, johon tarvitaan tietysti välineet. Välineet vaihtelevat tarkoituksen mukaan. Esimerkiksi järvisukellukseen tarvittavat laitteet poikkeavat hurjasti esimerkiksi syvään mereen sukellettaessa. Mistä välineitä sitten saa? Ne saa useimmiten vuokrattua sukellusta tarjoavalta yritykseltä. Tämä vaihtoehto tulee tarpeeseen erityisesti silloin, kun sukeltaminen on vähäistä tai mikäli vasta aloittelet.

Mistä on kyse?

Sukeltaminen on harrastus, joka tapahtuu veden alla. Se on hyvin kaunis ja rauhallinen tapa viettää aikaa esimerkiksi ulkomailla. Aurinkomaissa kannattaakin käyttää hyödyksi paikalliset sukelluspalvelut, sillä meressä nähtävää on loputtomasti. Sukeltamista on olemassa monenlaista. Halvimmassa vaihtoehdossa, vapaasukelluksessa, sukeltaja pidättää hengitystään ja sukeltaa näinollen ilman hengityslaitteita. Vapaasukelluksessa voi apuna käyttää esimerkiksi räpylöitä. Näin liikkuminen on nopeampaa ja tehokkaampaa. Toinen sukellusmuoto on laitesukellus. Siinä sukeltaja sukeltaa hengityslaitteiden avulla. Tämä mahdollistaa pidemmän sukellusajan, jolloin sukeltajalla on luonnollisesti enemmän aikaa tutkia ympäröivää merenpohjaa. Sukellus voi tapahtua esimerkiksi järvellä tai merellä delfiinien tai jopa valaiden keskellä, riippuen sukelluskohteestasi. Monet aurinkomaat järjestävät mielenkiintoisia sukellusretkiä, joiden aikana sukeltaja pääsee ihailemaan mitä ihmeellisempiä mereneläviä ja -kasveja.

Laitesukellus

Sukelletaanpa laitesukelluksen saloihin. Mitä laitesukellus vaatii ja mitä välineitä siinä käytetään? Mistä välineitä saa ja mitä sukeltajan tulee ottaa huomioon harrastusta aloittaessaan? Näihin kysymyksiin saat vastauksen tuota pikaa. Laitesukelluksessa sukeltaja kantaa selässään yhtä tai kahta ilmasäiliötä. Hengityslaitteet mahdollistavat pidempiaikaisen sukeltamisen ja yleinen harrastesukelluksen aika onkin 45 minuuttia kerrallaan. Tämä toki riippuu monista tekijöistä, kuten sukellussyvyys, veden lämpötila sekä itse sukelluskohde. 45 minuutissa ehtii hyvin tutkimaan meren monimuotoista elämää. Mikäli haluat tutustua sukellukseen harrastuksena, voit etsiä lähimmän sukellusseuran ja ottaa heihin yhteyttä. Seurat kouluttavat aloittelijoita, joten et tarvitse aiempaa kokemusta. Sukellusta voidaan järjestää myös niinkutsuttuina introsukelluksina. Nämä tapahtuvat yleisesti altaassa tai avovedessä. Myös varusteiden vuokraus onnistuu sukellusseuran kautta. Mikäli haluat hankkia omat laitteet, he myös tarvittaessa opastavat, mistä niitä voisi lähteä hankkimaan.

Turvallisuus

Toisin kuin usein luullaan, sukeltaminen ei ole vaarallinen harrastus. Sukelluskursseilla opetetaan kaikki turvallisuuteen liittyvät seikat ja näitä noudattamalla olet aivan turvassa. Sukeltaminen tapahtuu useimmiten pareittain. Näin sukeltajalla on aina toveri mukanaan, joka voi tarvittaessa auttaa. Erilaisia vaaratilanteita mietittäessä voi sukeltaessa iskeä esimerkiksi kramppi jalkaan. Sukelluskurssilla saamasi oppien mukaan selviät varmasti tästäkin. Tämä pätee moneen muuhunkin ongelmaan, joita saattaa ilmetä sukelluksen aikana. Kurssit opastavat sinulle, mitä tehdä erilaisissa ongelmatilanteissa ja näin olet valmis kaikkiin tilanteisiin. Itse kurssien käyminen ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa ja pärjäät varmasti, mikäli vain olet skarppina ja kuuntelet neuvoja. Käy esimerkiksi katsastamassa Sukelluskoulu Aallon verkkosivut. Sukelluskoulu Aalto tarjoaa sukellusopetusta Helsingin Konalassa. Opetus tapahtuu pienryhmissä, joka on tehokas tapa saada järjestettyä yksilöllinen opetus jokaiselle oppilaalle. Aallon kautta voit sukellusopetuksen lisäksi kouluttautua jopa sukelluskouluttajaksi. Myös varusteiden vuokraus ja ilmasäiliöiden täyttö onnistuu. Puhumattakaan tärkeästä ensiapukoulutuksesta. Sukelluskoulujen palvelutarjonta on siis nykypäivänä erittäin laajaa ja saman katon alta onnistuu kaikki sukeltamiseen liittyvät palvelut. Lähde rohkeasti mukaan!

Turvallisuus

Yhteenvetona sukeltamista voisi siis kuvailla hyvinkin turvalliseksi harrastukseksi. Ota kaveri mukaan kurssille ja lähde elämäsi sukellusreissulle! Ties vaikka löytäisit elämäsi mittaisen harrastuksen.