Leijalautailussa liikutaan vedessä käyttäen isoa vetoleijaa. Toki leijalautailua voidaan harrastaa myös lumella tai maalla. Käsittelemme nyt kuitenkin vedessä tapahtuvaa liikuntamuotoa. Vedessä tapahtuva leijalautailu on lumella tai maalla tapahtuvaa lautailua turvallisempaa, sillä veteen on pehmeämpi kaatua ja näin voidaan välttää suuremmat tapaturmat.

Kuinka leijalautailu tapahtuu?

Leijalautailussa eli kiteilyssä hyödynnetään tuulta suuren leijan avulla. Leijalautailija surffaa veden pinnalla seisten leijalaudan päällä. Leija nostetaan ensin korkealle ilmaan, jonka jälkeen surffaaja pääsee käyttämään tuulta hyödykseen ja voi edetä tämän avulla. Vauhti voi kohota jopa yli 100 km/h, joten mistään rauhallisesta lajista ei ole kyse. On tärkeää, että opettelet leijan käytön ennen lajin kokeilemista. Ympäri Suomen on mahdollista saada opetusta kitesurfing-ohjaajan kanssa. Opetuksen myötä saat tarvittavat turvallisuuteen liittyvät tiedot sekä opastuksen ohjaukseen ja vaaratilanteisiin. Näin sekä sinä että muut rannalla olijat ovat turvassa. Leijalautaillessa voidaan myös tehdä erilaisia temppuja ja hyppyjä.

Opetus

Opetusta voit saada esimerkiksi Oulussa toimivan Leijakoulu Lappiksen kautta. Lappis lupaa, että olet kuuden tunnin kurssin jälkeen valmis jatkamaan harrastusta itsenäisesti. Lappiksen kautta saat sekä teoria- että käytännön opetusta. Opetusta voivat saada kaikenikäiset halukkaat. Pienimpien mukana tulee kuitenkin olla aikuinen. Saat Lappiksen kautta kaikki muut välineet, mutta lauta sinun tulee ottaa itse mukaan. Opetus kattaa sekä laudan käsittelyn että että teorian. Sinulle opetetaan laudan hallinta tuulessa sekä turvallinen lautailu. Ilman kurssia leijalautailu voi olla vaarallista, sillä voimakas tuuli ja kokematon leijalautailija ei ole turvallinen yhdistelmä. Saat tietoa välineiden käytöstä sekä turvallisista harrastuspaikoista. Saat myös jatko-ohjeet turvalliseen harrastamiseen itsenäisesti. Lue tarkemmat ohjeet Leijakoulu Lappiksen verkkosivuilta ja hae kurssille! Mikäli asut etelässä, voit etsiä sinua lähimmän leijalautailukurssin. Esimerkiksi Tampereella ja sen lähiseuduilla palvelua tarjoaa Snowkite. Pääkaupunkiseudulla, Hangossa ja Porissa kursseja tarjoaa mm. Jujukas Oy. Kursseille pääsee siis ympäri Suomen eikä harrastuksen perässä tarvitse onneksi ajaa maan toiseen päähän. Kiitos tästä koko ajan lisääntyville kurssitarjoajille.

Välineet

Leijalautailuun tarvitaan ensimmäiseksi vetoleija. Leijoja on saatavilla eri muodoissa, väreissä sekä erikokoisina. Ne ovat kooltaan yleensä 4-21m2 ja niitä on olemassa kahdenlaisia – pumpattavia ja suljettuja patjaleijoja. Lisäksi on olemassa avoimia patjaleijoja, mutta ne on tarkoitettu maa- ja lumikäyttöön. Seuraavaksi tarvitset leijalaudan. Niitä on myöskin olemassa paljon erilaisia. Toiset kiinnitetään siteillä jalkoihin, kun taas toisissa ei ole minkäänlaista kiinnitystä. Niitä voi myös olla joko lyhyitä direktionaaleja, joilla päästään vain yhteen suuntaan tai twin-tipejä, joiden päät ovat symmetrisiä ja joilla voidaan kulkea molempiin suuntiin kääntämättä lautaa. Lautoja löytyy eripituisia, -levyisiä, niiden pohjat ovat erilaisia ja keulat ja perät erimuotoisia. Myös jäykkyyksissä ja rocker-linjoissa on eroavaisuuksia. Laudoista pituus vaikuttaa vakauteen ja ketteryyteen. Ominaisuuksia löytyy siis runsaasti. Juuri sinulle sopivan laudan löydät kokeilemalla. Ensimmäisinä kertoina kannattaakin mieluummin lainata lautaa kuin ostaa uusi tuliterä vain todetakseen, ettei se ollutkaan sopiva. Neuvoja saat varmasti jälleenmyyjältä tai leijalautailukursseja tarjoavalta taholta. Älä siis pelästy ominaisuuksien suurta kirjoa, vaan lähde rohkeasti kokeilemaan! Laji tulee pikkuhiljaa tutuksi ja pääset hyvään alkuun. Muut tarvitsemasi varusteet ovat narut, ohjauspuomi, valjaat, kypärä, märkäpuku ja tietysti pelastusliivi. Puomista leijaan menee 4-5 kpl 20-27 metriä pituisia naruja. Mikäli välineiden määrä tuntuu suurelta ja monimutkaiselta, saat apua kysymällä mistä tahansa leijalaitailua opettavalta taholta. He auttavat sinut mielellään harrastuksen alkuun. Mikäli innostut, on hyvä tietää, että leijalautailua voi harrastaa myös talvella.

Välineet