Vesihiihto on lajina jo lähes sata vuotta vanha. Se syntyi Ralph Samuelsonin kokeillessa hiihtämistä veneen perässä Yhdysvalloissa vuonna 1922. Lajia pidetään saaneen alkunsa tästä ja siitä lähtien laji on vain jatkanut yleistymistään. Nykyään sitä on mahdollista harrastaa ympäri maailman ja lajiliiton kautta on mahdollista saada opetusta lajiin.

Mitä vesihiihto sitten on? Vesihiihdossa hiihtäjää vedetään veneen perässä ja hiihtäjä pysyy veden pinnalla vesisuksien avulla. Vesisukset ovat erittäin leveät, jotta pinnalla liukuminen olisi helpompaa. Lisähaastetta saadaan erilaisilla hyppyreillä, joihin hiihtäjä ohjataan. Vesihiihto on erittäin hauska laji, jonka parissa aika lentää kuin siivillä!

Harrastaminen ja tekniikka

Lajia voi harrastaa lähes kuka tahansa. Se sopii sekä aikuisille että lapsille. Nappaa siis mukaan koko perheesi tai kaveriporukkasi ja lähde kokeilemaan vauhdin huumaa! Tekniikka opitaan kokeilemalla ja lajin parissa tasapaino ja kunto kasvaa kohisten. Aloittelija todennäköisesti kaatuu aluksi montakin kertaa, mutta harjoittelemalla pääsee kärryille. Kannattaa myös kokeilla erilaisia lähtötapoja. Toiset lähtevät mieluummin suoraan vedestä, kun taas toisille laiturilta lähtö on helpompaa. Tämä riippuu aivan sinusta itsestäsi ja se, mikä sopii kaverillesi, ei välttämättä sovikaan sinulle. Ennen vesihiihtämään lähtemistä kannattaa olla tietoinen muutamasta asiasta. Näin osaat varautua ja voit oppia nopeammin. Muista, ettei kaatumisista kannata lannistua! Kaikki kaatuvat varmasti ennen kuin oppivat oikean tekniikan. Tässä muutamia vinkkejä ennen ensimmäistä lähtöäsi: Mikäli lähdet suoraan vedestä, tulisi sinun istua nojaten taaksepäin, polvet aavistuksen koukussa. Vesisuksien kärkien tulisi olla veden pinnalla. Oletko valmiina? Pidä kapulasta kiinni ja odota, kunnes vene aloittaa kiihdyttämisen. Tässä vaiheessa sinun kannattaa tiukentaa otettasi, sillä veneen kuljettaja iskee kaasun pohjaan, jotta pääsisit pystyyn. Pidä selkä tiukkana ja eikun menoksi! Pidä jalat suorina liukuessasi eteenpäin veden pinnalla ja pidä hauskaa! Kun voimasi loppuvat, ilmoita siitä veneen kuljettajalle aiemmin sopimallanne tavalla ja irrota otteesi. Vinkit auttavat sinut alkuun ja voit varautua edellämainittuihin, mutta varsinkin tässä lajissa teoria on eri kuin käytäntö, joten opettele itse sinulle parhaiten sopivat tekniikat. Näin sinusta voi tulla mestari kovalla harjoittelulla!

Välineet

Olennaisin tarvittava väline on tietysti vesisukset. Niitä saa ostettua esimerkiksi Marinekaupasta. Toki Internetistä löytyy runsaasti muitakin sivustoja. Suksissa on eroja, joten kannattaa lukaista läpi käyttäjien kokemuksia ennen ostoa. Lapsille on saatavilla omat pienemmät sukset, joten vesihiihtämään voi lähteä vaikka koko perheen voimin! Yksi tärkeimmistä vesihiihtoon tarvittavista välineistä ovat pelastusliivit. Ne ovat tuiki tärkeät, sillä laji väsyttää lihaksia varsinkin aloittelijalla. Pelastusliivien avulla voit huoletta pitää hauskaa ilman pelkoa, että vajoaisit pinnan alle väsymisen vuoksi. Lisäksi monet suosivat märkäpukua. Se on hyvä silloin, kun on kylmä ilma. Myös hanskat ovat hyvät, sillä niillä saat hyvän otteen kapulasta, eivätkä kädet kipeydy. Myynnissä on myös valmiita vesihiihtosettejä. Ne sisältävät kaiken tarvittavan ja ne sopivat usein myös koko perheen käyttöön. Suksia voi toki myös vuokrata, mikäli et halua ostaa heti omia välineitä. Vuokraus on viisainta silloin, kun vesihiihdät harvoin tai tarkoitus on vain kokeilla lajia. Vuokraus ei ole kovinkaan kallista, joten kannattaa ilman muuta kokeilla vtuokrausta ennen omien välineiden hankkimista. Vuokraamalla pääset myös kokeilemaan erilaisia välineitä ja näin saat paremma kuvan siitä, millaiset kannattaa itselle ostaa.

Lajiliitto

Suomessa toimii Suomen Vesihiihtourheilu ry. Lajiliiton tarkoituksena on vesihiihdon kehittyminen lajina Suomessa sekä lajin edellytysten parantaminen. Heidän sivustonsa kannattaakin käydä katsomassa, sillä sieltä löydät tietoa muunmuassa siitä, missä lajia pääsee harrastamaan. Suomessa toimii 32 seuraa ja lähimpänä sinua olevan seuran saat tietoosi ottamalla yhteyttä lajiliittoon. He neuvovat mielellään ja opastavat alkuun.

Lajiliitto