Matkusteluun on kiva yhdistää vesiurheilua, lomassa on enemmän elämyksiä ja vedestä käsin kohde tulee tutuksi myös veden ääreltä nähtynä.

Ideoita lajivalintaan ja matkakohteisiin

Rantakohteessa on tietysti paljon vaihtoehtoja erilaisiin vesiurheilulajeihin. Isoihin rantakohteisiin on useimmiten asettunut monenlaisten välineiden vuokraajia: Vesiskoottereita, polkuveneitä ja vetorenkaita on tarjolla pilvin pimein, eikä omia varusteita tarvitse olla uimapukua enempää. Sukellus lisää koko ajan suosiotaan, laji vaatii varustehankintoja ja kouluttautumista. Jos vain osa perheestä sukeltaa, voivat toiset samaan aikaan snorklailla. Sukeltaen pääsee tutustumaan meriluontoon läheltä ja kokemaan leijailevaa painottomuuden tunnetta. Maailmalla ei ole pulaa upeista sukelluskohteista. Suomalaiselle lähikohteita ovat Norjan vuonot, vesi on kristallinkirkasta ja alkuvuodesta voi päästä todistamaan lahtivalaiden nousua vuonoon. Islannissa on ainutlaatuinen tilaisuus sukeltaa mannerlaatan saumakohdassa. Kauempana pääsee sukeltamaan kauniille koralliriutoille, lähimmät ovat Punaisella merellä, kauimmaiset Australiassa. Kaikissa sukeltamisen arvoisissa kohteissa on omat sukelluskeskukset, joista saa vuokrattua veneen ja oppaan. Jos loma ei suuntaudu meren äärelle, voi silti liikkua vesillä: Melonta on hienoa tapa edetä hiljaisesti jokia pitkin luontoon tutustuen. Hiljaa etenevä kanootti ei säikytä eläimiä, vaan niitä pääsee ihailemaan läheltä. Joella on mahdoton eksyä ja koskipaikat voi halutessaan ohittaa kanoottia kantaen tai uittaen. Kanootteja on vuokrattavana, mukaan saa yleensä retkikartan ja suosituksia taukopaikoista. Kanoottiin mahtuu myös teltta ja muita yöpymistarvikkeita, joten retkellä voi olla useamman päivän. SUP-lauta on urheilullisempi versio melonnasta. SUP-laudan päällä melotaan seisten ja keskivartalo saa hyvää treeniä, tasapaino ja koordinaatio kehittyvät vauhdilla. SUP-lautoja vuokrataan jo monessa paikassa ja se onkin suosiossaan ohittanut surffauksen jo aikaa sitten. SUP-lauta on yllättävän tukeva ja aloittelijakin pääsee matkaan muutaman alkuharjoitteen tekemällä. Aito ja alkuperäinen suppailupaikka on tietysti Hawaji, josta laji on alun perin kotoisin. Lautaillen tehdään muutaman tunnin pätkiä, koska kuljetusmahdollisuutta ruoalle, teltalle tai muulle ei ole. Viileämmällä säällä voi suppailla märkäpuvussa ja kuumalla vain rantavaatteissa, laji on kuitenkin lämpimän ilmanalan juttu. Purjeveneen vuokraaminen on suosittua erityisesti Kreikassa ja Kroatiassa. Purjehtimaan pääsee kauniille, kristallinkirkkaille Välimeren saaristovesille. Vierailla vesillä purjehtiessa kannattaa ottaa mukaan ainakin asiantunteva paikallinen opas. Purjeveneeseen voi myös vuokrata koko miehistön mukaan ja itse keskittyä vain maisemista nauttimiseen ja loman viettoon. Isompaan veneeseen mahtuu myös useampi matkustaja ja kustannuksia saa kätevästi jaettua.

Ideoita lajivalintaan ja matkakohteisiin

Hyviä kohteita vesiurheiluun on enemmän kuin yhden elämän aikana ehtii vierailemaan. Talvikaudella riittävän lämpimiä kohteita löytyy Euroopan ulkopuolelta, lähimmät kohteet ovat Kanarian saarilla, joista erityisesti Fuerteventura on vesiurheilijoiden suosima. Takuuvarmaa lämpöä talveen löytää suomalaisten rakastamasta Thaimaasta, jossa sukellus ja rantalajit ovat huippusuosittuja ja niihin löytyy hyvät palvelut. Kaukokohteista Australia ja Uusi Seelanti ovat vesilajien paratiiseja, jossa on myös paljon palveluita. Muita taatusti lämpimien vesien kohteita ovat talvellakin Florida ja Meksiko. Näissä kohteissa vesilajien välinevuokraamoita ja muuta palvelua on kiitettävästi tarjolla. Kesäaikaan vesilajeja voi tietysti harrastaa mukavan lämpimissä olosuhteissa lähempänäkin, vaikka Suomen vesissä. Kivoja lähikohteita ovat myös Puolan Sopot ja Latvian Jurmala, molemmissa on silmänkantamattomiin hiekkarantaa ja välinevuokraamoja löytyy. Vesiurheilijat ovat oma heimonsa, joka kiertää maailmaa lajinsa makoisimpien paikkojen perässä. Internetin aikakaudella kokemuksia vaihdetaan reaaliajassa ja omalle lajille löytyy varmasti tuhansittain bloggaajia. Matkoilla tutustuu helposti kansainväliseen porukkaan, joka ihmeellisesti löytää yhteisen kielen lajinsa parista. Uusia kohteita tulee jatkuvasti ja vanhat kohteet uudistuvat. Vesiurheilu ja matkailu edistää myös paikallista taloutta ja kannustaa kehitysmaitakin suojelemaan luontoa. Kukaan ei halua harrastaa lajiaan likaisessa vedessä, roskien ympäröimänä, joten harrastamalla vesiurheilua ja matkailemalla kohteissa, viedään eteenpäin myös ajatusta mertensuojelusta ja kestävästä kehityksestä.